חשיפת התת מודע ופירושו
טיפול פסיכודינאמי הוא שם כולל לכמה זרמים בפסיכולוגיה, שהתפתחו משיטת הטיפול של זיגמונד פרויד, היא "פסיכואנליזה". גישה זו מדגישה את החשיבות של תובנה ומודעות לכוחות הלא-מודעים המשפיעים עלינו.
התהליך הטיפולי חושף תכנים לא-מודעים, בעוד המטפל מנתח ומפרש את המילים וההתנהגויות של המטופל.
פרויד, הוגה וחוקר התת מודע, הראה כי בנפש ישנם חלקים לא מודעים בהם נמצאים תכנים אותם קשה לנו לשאת, אם מחמת הכאב שהם מעוררים ואם מחמת הקונפליקט שהם יוצרים עם מי שהיינו רוצים להיות, או עם מה שהיינו רוצים להרגיש ולחשוב.
זו הסיבה שאנו מסגלים מנגנוני הגנה שתפקידם להגן עלינו מפני מודעות לתכנים אלו. אך לעיתים העלות גדולה מהתועלת והמנגנונים שהגנו עלינו בעבר מעוותים ומגבילים את חיינו כיום. בתהליך הטיפולי, לצד התמודדות בונה עם תכנים נפשיים מכאיבים, מנסים לחקור ו"לעדכן" את ההגנות כדי שנוכל לחיות חיים מלאים ומספקים יותר.
הגישה הפסיכודינאמית מדגישה את חשיבות המפגש בין המטפל למטופל, מתוך אמונה כי הקשיים עימם מתמודד המטופל בחייו יתבטאו גם בקשר הטיפולי. המפגש הטיפולי מהווה, אם כן, מעבדה בה ניתן להחיות, לחקור ולהבין את דפוסי החשיבה, הרגש וההתנהגות, מערכות היחסים, דימוי עצמי ודימויי הזולת של המטופל.
מושג מפתח בפסיכולוגיה הדינאמית הוא העברה (טראנספרנס). העברה היא בעצם סוג של "טעות בזמן", מעין הפקה חיה של קונפליקטים מהעבר בחדר הטיפול. ההנחה היא שבמהלך הטיפול ישחקו, הן המטופל והן המטפל, סצנה לא פתורה מעברו של המטופל. לפי פרויד, הוגה רעיון ההעברה, הסצנות קשורות בדרך כלל לדמויות הוריות.
החייאת הקונפליקטים ועיבודם בטיפול מסייעים בגיבוש תובנות. תובנות אלו משחררות אותנו מנפילות חוזרות ל"טעויות בזמן" ופותחות אפשרויות לשינוי.
ממשיכיו של פרויד הרחיבו את רעיונותיו גם לטיפול בחוויות של ניכור וריקנות, חוסר משמעות, זיוף, היעדר כיוון והיעדר תחושת חיוניות.
הפונים לקבלת טיפול פסיכולוגי עם קשיים מסוג זה מתארים את הרגשתם במילים כמו "אני תקוע", "חי בבועה", "הלכתי לאיבוד", "מרגיש מת מבפנים", "כמו מכונה" או "מחוץ לחיים".
במקרים בהם הקשיים שהובילו לפנייה לטיפול קשורים בדפוסי קשר ובמערכות יחסים, בדימוי עצמי ובגיבוש זהות, בתחושת זיוף וריקנות ובהסתבכויות חוזרות ונשנות באותם "פלונטרים", סביר להניח שטיפול פסיכולוגי דינאמי הוא הטיפול המתאים. היות ומדובר בדפוסים מוקדמים ומושרשים, קשיים מסוג זה יחייבו בדרך כלל טיפול מעמיק וממושך (לפחות מספר חודשים).
השיר הבא מספר איך באמצעות התבוננות נוכל לראות שאנו נופלים שוב ושוב לאותם דפוסים ישנים ואט אט להשתחרר מהם ולהשתנות.
אוטוביוגרפיה בחמישה פרקים / שיר עם טיבטי
פרק ראשון
אני הולך ברחוב.
במדרכה יש בור עמוק,
אני נופל לתוכו.
אני אבוד… אני חסר ישע.
אין זו אשמתי.
לוקח לי נצח למצוא דרך החוצה.
פרק שני
אני הולך באותו רחוב.
במדרכה יש בור עמוק,
אני מעמיד פנים שאינני מבחין בו.
אני נופל לתוכו שוב.
אני לא יכול להאמין ששוב הגעתי לכאן.
אבל אין זו אשמתי.
ושוב לוקח לי נצח לצאת.
פרק שלישי
אני הולך באותו רחוב.
במדרכה יש בור עמוק,
אני רואה אותו.
אני נופל לתוכו בכל זאת… כוחו של הרגל.
עיני פקוחות,
אני יודע היכן אני.
זוהי אשמתי.
אני יוצא מיד.
פרק רביעי
אני הולך באותו רחוב.
במדרכה יש בור עמוק,
אני עוקף אותו.
פרק חמישי
אני הולך ברחוב אחר.