תמר זהבי פסיכולוגית קלינית מומחית

054-2885505

קשיים ביחסים בינאישיים

קשיים ביחסים בינאישיים

חרדה חברתית – ביישנות

האם אתה חושב שלטעות זו בושה? מרגישה משעממת? האם אתה חושב ששאילת שאלות מעידה על טיפשות? כשאחרים לא מסכימים איתך את חושבת שזה בוודאי כי את טועה? האם אתה חושב שעליך לכבד אחרים ולהסכים עימם, במיוחד אם הם בעמדת סמכות? מרגישה שאת תמיד צריכה לעזור למי שזקוק לעזרה? אתה חושב שזה לא יפה לסרב לאנשים? האם את חושבת שאת תמיד צריכה להתחשב באחרים? מרגיש חייב להתייחס לכל עצה שמישהו נותן לך? האם את מרגישה שאסור לך לגזול מזמנם של אחרים? אתה חושב שזו אנוכיות להעדיף את צרכיך על פני צרכיהם של אחרים? האם את מנסה להיות קשובה לצרכיהם של אחרים עוד בטרם נאמרו? מרגיש שכולם רואים כמה אתה נבוך ומסורבל?

חרדה חברתית והערכה עצמית נמוכה קשורות זו בזו ומזינות זו את זו.
הביישנים צופים בחיים במקום לקחת בהם חלק. הם נמנעים מלבקש לעצמם את מה שהיו רוצים ומרגישים כי אינם ראויים לתשומת לב. הם סובלים ביקורת בשתיקה ונמנעים מלעמוד על זכויותיהם.

לצד אלו נושאת הביישנות גם רווחים. הביישנים פטורים מהכורח ליטול סיכונים ויכולים להישאר בעמדה מוגנת ובטוחה. סיכוייהם של ביישנים להיכשל נמוכים כי הם אף פעם אינם מתבלטים ואינם מושכים תשומת לב. באורח פרדוכסלי, הביישנות מאפשרת להתבונן באחרים בריחוק, מתוך עמדת עליונות סמויה.
התגברות על ביישנות כרוכה בוויתור על רווחים משניים (אלו רווחים המופקים ממצב לא רצוי) לטובת רווחים ארוכי טווח כמו יתר פתיחות ואסרטיביות.

טיפול פסיכולוגי המשלב CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) וכלים טיפוליים כמו דמיון מודרך או EMDR יכול לשנות עמדות חיים ודפוסי התנהגות. על הביישן לוותר על עמדה של ריצוי, הצטדקות והשתרכות בשוליים ולסגל לו עמדה אסרטיבית, נכונות להסתכן, ביטחון ואמונה כי הוא ראוי וזכאי לתשומת לב ולהערכה.

להתחיל צ׳אט
💬 אפשר לעזור?
שלום לך 👋
איך אפשר לעזור?
דילוג לתוכן