תשובות לשאלות נפוצות בטיפול נפשי
טיפול פסיכולוגי מהו
טיפול נפשי (פסיכותרפיה – היא המונח המקצועי לטיפול פסיכולוגי) הוא טיפול בהפרעות, במצוקות ובמשברים נפשיים באמצעים פסיכולוגיים.
טיפול פסיכולוגי ניתן בדרך כלל על ידי פסיכולוג קליני. ברוב השיטות כלי הטיפול המרכזי הוא שיחות.
מתי פונים לטיפול פסיכולוגי
אנשים רבים מתלבטים בשאלה האם המצוקה שהם מרגישים מצדיקה פנייה לקבלת טיפול נפשי. תחושות מצוקה הן תוצאה של תהליכים רגשיים פנימיים, כמו גם של אירועים חיצוניים כגון גירושין, פיטורין ואובדן. במידה וסימנים כמו דיכאון, חרדה, לחץ, בדידות, קשיים ניכרים בתפקוד, עייפות וקשיים בשינה, שינויים בתיאבון
או עיסוק במוות, נמשכים מעבר לשבועיים, כדאי לשקול התייעצות עם פסיכולוג.
איך טיפול פסיכולוגי עוזר
המסגרת הטיפולית מעניקה תמיכה וביטחון להתמודד עם חרדות, לעבד חוויות טראומטיות, לגבש חוויה עצמית חיובית, להיגמל מהרגלים לא רצויים, למצוא דרכים חדשות לביטוי וליצירתיות, לחקור ולשפר דפוסי קשר, לצלוח מעברי חיים ומשברים ולהתגבר על תחושות בדידות וריחוק.
כיצד לבחור מטפל
מלבד פסיכולוגים קליניים מעניקים טיפול נפשי גם עובדים סוציאליים, פסיכיאטרים, מטפלים באמנות, מטפלים פילוסופיים ואחרים. אולם, רק פסיכולוגים קליניים נדרשים לעבור התמחות בת 4 שנים בפסיכותרפיה במוסד מוכר, ולעמוד בסופן בבחינה של משרד הבריאות. לכן, מומלץ לברר מהי הכשרתו של המטפל.
סיבה נוספת לברר את סוג הכשרתו של המטפל היא התאמתו לסיבת הפנייה לייעוץ. כך למשל, בחרדה ספציפית כמו חרדת בחינות יעיל יותר טיפול קצר מועד וממוקד בגישה קוגניטיבית התנהגותית-CBT. בקשיים עמוקים ומושרשים, כמו דפוסי קשר בעייתיים או בעיות אישיותיות, מתאים יותר טיפול פסיכודינאמי ארוך טווח, בשילוב מרכיבים קוגניטיביים התנהגותיים. אם סיבת הפנייה היא טראומה כדאי לוודא שהמטפל עבר הכשרה מתאימה המשלבת שיטות טיפול בטראומה כמו EMDR ואחרות.
המלצה הנה הדרך הבטוחה ביותר לבחור מטפל. ממליצים יכולים להיות מכרים, מורים, רופאים, יועצים או כל מי שאתם נותנים בו אמון. בנוסף, ניתן לחפש מטפל באמצעות האינטרנט, דרך קופות חולים, מרפאות לבריאות הנפש, מכונים שונים ועוד.
מחקרים מראים כי המרכיב המשמעותי ביותר בהצלחת הטיפול הוא הקשר עם המטפל. בפגישה הראשונה ניתן להתרשם האם המטפל מעורר בכם אמון והאם אתם מרגישים עמו בנוח.
מתי פונים לטיפול זוגי
כאשר אתם נקלעים למריבות חוזרות ונשנות ביחס לנושאים מרכזיים, כמו: הילדים, חלוקת תפקידים, קשרים עם חברים ובני משפחה וניהול זמן וכספים, כאשר אתם חשים מחסור באינטימיות זוגית וריחוק רגשי, או כאשר קיימים קשיים בתקשורת וביחסי המין, אלימות מילולית או פיזית, בגידות, או משברים אחרים – כדאי לשקול טיפול זוגי.
לצד רגשות מעיקים כמו אכזבה וכעס, קנאה, מרירות, ריחוק ובדידות, עלולים להתפתח תסמינים פסיכולוגיים אצל אחד מבני הזוג או אצל שניהם. סימפטומים המצדיקים פנייה לטיפול הם: דיכאון, לחץ והתקפי חרדה, נטיות כפייתיות מוגברות, הפרעות אכילה, הפרעות שינה, התמכרויות ועוד.
גם במקרים בהם מופיעים אצל ילדים סימפטומים דומים, כתוצאה מהקשיים בין הוריהם, יש לשקול טיפול זוגי.
שיטת אימגו הנהוגה כיום בטיפול זוגי, מלמדת את בני הזוג להיות מאמני הזוגיות של עצמם. השיטה מבוססת על ההנחה כי דיאלוג פתוח ואוהב יושג רק על-ידי הקשבה אמפאתית והיענות לצורכי האחר.
מהי חובת הסודיות
חובת הסודיות והשמירה על פרטיות הלקוחות נובעת מאופי ההתערבות הטיפולית. במהלכו של טיפול פסיכולוגי צובר הפסיכולוג מידע רגיש ואינטימי אודות מטופליו. אנשים הפונים לטיפול פסיכולוגי מניחים שכל מה שיספרו בטיפול יישמר בסוד. ללא הביטחון בשמירת הסודיות נשמט בסיס האמון ההכרחי לקשר הטיפולי. בטיפול פסיכולוגי, החודר מטבעו לתחומי חיים אינטימיים, זכות הפרטיות מאוימת ולכן זקוקה להגנה מיוחדת. הקוד האתי של הפסיכולוגים קובע את גבולות הסודיות, את התנאים בהם על פסיכולוג להפר את חובת הסודיות ואת הכללים לשמירה מרבית על פרטיות הלקוחות במצבים כאלה.
לדוגמא, במקרה בו מתבקש פסיכולוג למלא חוות דעת אודות מטופל עבור גורם כמו בית ספר או הצבא, עליו לעדכן את המטופל בבקשה ולקבל את אישורו למסור מידע טיפולי. כמו כן, כדי למזער את הפגיעה בפרטיותו של המטופל, על הפסיכולוג לוודא שכלל בחוות הדעת רק מידע הנדרש למטרות הדיווח.
מהם מנגנוני ההגנה
ספר האבחנות הפסיכיאטרי, הוא ה- 4-DSM, מגדיר מנגנוני הגנה כתהליכים פסיכולוגיים אוטומטיים, מודעים בחלקם, שתפקידם להגן עלינו מפני חרדה. פרויד, אבי המודל הסטרוקטורלי של הנפש, הוא שטבע את המונח "מנגנוני ההגנה". לפי המודל של פרויד הנפש מחולקת לשלש רשויות: איד, אגו וסופר אגו, באמצעותן אנו מנסים לאחד ולאזן בישותנו בין דחפים, פנטזיות, תשוקות ויצרים לבין דרישות המציאות וערכי החברה. בתוקף תפקידו כמתווך בין דחפי האיד לבין דרישות המציאות והמצפון, מפעיל האגו מנגנוני בקרה וויסות, אותם כינה פרויד, מנגנוני הגנה. תפקידו של טיפול פסיכולוגי לפי פרויד הוא, להעלות את ההגנות למודע, לעבדן ולפרקן על מנת לשחרר את האנרגיה הנחוצה לשירות האגו.